Slaapkamer op zolder? Deze tips helpen je op weg!

De zolder is dikwijls een bijzondere ruimte. Deze ruimte bestaat niet uit vier eenvoudige muren van een normale slaapkamer op gelijkvloers of op de eerste verdieping. Maar net daarom is een slaapkamer op zolder ontzettend leuk! De zolder is vaak een ruimte met interessante hoekjes en balken die een speciale sfeer creëren. Het is dan ook de ideale ruimte om je creativiteit helemaal los te laten. Wil jij graag een slaapkamer op zolder, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Wij helpen je een handje op weg met onderstaande tips!

Slaapkamer op zolder? Deze tips helpen je op weg

1. Slaapkamer op zolder: daglicht op zolder

Daglicht op zolder kan wel eens een probleem zijn, zeker als er geen ramen in deze ruimte zijn. In dat geval is goede verlichting onmisbaar. Heb je een klein dakraampje op zolder? Dan kan het erg handig zijn om een dakkapel te bouwen. De kosten hiervan liggen dikwijls tussen de drieduizend en vijfduizend euro. Het is dus een flinke verbouwing, maar absoluut een goede investering omdat de waarde van je woning ook omhoog zal gaan.

En voordat je gaat verven of inrichten is het sowieso prettig om alle verbouwingen achter de rug te hebben. Als je bijvoorbeeld nog oude, lelijke houten kozijnen wilt vervangen of gaten in de muur wilt vullen, dan kan je dat beter als eerste van je to do-lijstje schrappen.

2. Lichte kleuren

Dikwijls is de zolder een ruimte met donkere hoeken. Dit maakt het extra gezellig, maar het betekent ook dat je goed moet nadenken over de kleuren die je wilt gebruiken. Vooral lichte kleuren zijn een goede keuze, zoals beige of wit, zeker in de donkere hoeken. Je gebruikt beter niet teveel verschillende kleuren, diverse materialen en meubels. Anders wordt deze donkere ruimte al snel te druk. 

tips voor een slaapkamer op zolder

Probeer ook om doorschijnend glas en spiegels te gebruiken. Deze vergroten de ruimte door het reflecteren en ze nemen op het eerste gezicht ook minder ruimte in beslag.

3. Inbouwkasten op zolder

Zolders zijn dikwijls onhandige ruimtes omdat het dak schuin is. Echter kan je deze hoeken prima als opbergruimte gebruiken. Laat bij voorkeur een kledingkast op maat maken, zodat deze precies past. Ook grote lades op wieltjes die je in en uit kan schuiven, zijn in dit geval erg handig want zo kan je er gemakkelijk bij. Op die manier gaat er geen lege ruimte verloren en kan je veel spullen kwijt zoals kleding, schoenen en beddengoed.

4. Less is more

Tenslotte is het belangrijk om de ruimte gezellig te maken. Denk aan mooi beddengoed, een toffe klok aan de muur, een zacht vloerkleed en mooie kaarsen. Let wel op dat je niet overdrijft met je decoratie. Te veel accessoires kunnen al snel rommelig ogen en laten een kleine ruimte nog kleiner lijken. Net als bij de muren en meubels kies je het best voor accessoires in dezelfde kleur, zodat ze niet te opvallend zijn. Onderstaande afbeelding is hier een prachtig voorbeeld van!

Slaapkamer op zolder

Zo, met deze tips bouw je je zolder om tot een gezellige slaapkamer waar jij graag tot rust komt na een lange werkdag, of waar je lekker lang blijft liggen op een luie zondagmiddag. Wellicht kan deze slaapkamer ook dienen als logeerkamer, waar je je gasten heerlijk kunt vertroetelen. Eerst even klussen en daarna uitgebreid genieten van die prachtige slaapkamer op zolder!