Tegelvloer verven, verander de complete beleving van je interieur

Ben je dringend toe aan een nieuw interieur of heb je een oude woning gekocht die wel wat opfrissing kan gebruiken? Je oude tegelvloer verven is een eerste stap die je woning meteen een nieuwe frisse look kan geven! Je kunt echter niet zomaar elke vloertegel verven met elke soort vloerverf. Voordat je start doe je best wat extra onderzoek zodat je meteen de juiste materialen hebt!

tegelvloer verven

Aan de slag

Poetsen is alvast een heel belangrijke stap. Je wilt je vloer zo zuiver mogelijk, ga dus aan de slag met ammoniak en water. Wil je een oude geverfde tegelvloer opnieuw verven? Schuur dan eerst alle resten oude verf af alvorens met nieuwe te beginnen. Zuiver van oude verf en vetvrij, dankzij de ammoniak is de belangrijkste basis bij het verven van je tegelvloer.

Ga sowieso na wat voor type vloertegels je hebt. Geglazuurde tegels vragen een ander soort primer dan poreuze tegels. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je geverfde tegelvloer. Kies daarom niet voor de meest goedkope verf, zeker niet als je een keramische tegelvloer gaat verven. Een goede primer zorgt ervoor dat je vloerverf goed hecht aan je tegel. Breng ook zeker minstens twee laagjes vloerverf aan. Wil je heel zeker zijn dat alles goed blijft zitten voor de lange termijn? Werk dan af met een transparante toplaag.

Kiezen voor een nieuwe look

Je kunt je tegelvloer verven in één kleur zonder speciale details. Dit zorgt voor een rustige omgeving. Kies voor lichte kleuren wanneer je de ruimte wilt openen en een ruim gevoel wilt geven. Hoe donkerder je kleur, hoe dramatischer de look kan worden. Een zwarte geverfde tegelvloer combineert ideaal met strakke moderne meubels, blekere vloeren daarentegen zijn meer geschikt voor de Scandinavische look.

Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Bij het verven van je tegelvloer kun je je fantasie de vrije loop laten. Dit is een ingreep die je geen honderd keer zult herhalen. Je kunt je interieur een compleet nieuwe boost geven en kiezen voor de kleuren waar je altijd al van droomde.

Je kunt je tegelvloer verven met behulp van een sjabloon of stencil. Ze bestaan in alle types en vormen, Marokkaanse stijl, Moorse tegels,… Je interieur krijgt meteen een heel andere indruk! Voor het gebruik van deze stencils heb je minstens twee kleuren nodig, namelijk de basiskleur en een toplaag voor het sjabloon.

Vervangen is geen optie

De kleur en structuur van je vloer maakt een groot verschil in je woning. Een nieuwe vloer aanleggen kan echter soms zeer kostelijk zijn. Zeker wanneer er vloerverwarming aanwezig is, is uitbreken een zeer dure een optie. Je tegelvloer verven is een snelle en goedkope oplossing om een heel nieuwe uitstraling te geven aan je interieur.