Tips om je woning gezonder te maken

je-woning-gezonder-maken-

In je woning bevinden zich heel wat schadelijke stoffen en deeltjes. Ook al zie, ruik of voel je ze niet. Die vervuiling ontstaat op verschillende manieren en vaak kan je er maar moeilijk aan ontkomen. Zo kunnen koken en schoonmaken de lucht in huis vervuilen. Maar ook je meubels en vloerbekleding kunnen schadelijke stoffen afgeven. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je woning gezonder te maken. Wanneer je onderstaande tips opvolgt, verminder je de kans op astma, allergieën en andere gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door een vervuild binnenklimaat.

1. Je woning gezonder maken: verluchten en ventileren

Zet iedere dag even je ramen en/of deuren open om een korte, frisse luchtstroom te creëren. Door vaak genoeg te verluchten, voorkom je dat vervuilende stoffen zich ophopen. Woon je langs een drukke straat of een ander gebied met veel luchtvervuiling? Probeer dan toch af en toe te verluchten, bij voorkeur buiten de spitsuren of zet alleen de ramen open die niet uitgeven op de bron van luchtvervuiling. Verlucht ook zeker tijdens de winter, maar laat het niet te koud worden. Streef naar minstens vijftien graden om condensatie te vermijden.

Ventileren doe je best 24 op 24. Heb je een nieuwere woning? Dan kan je een ventilatiesysteem inschakelen. In een oudere woning kan geventileerd worden via verluchtingsroosters of ramen op kiep of kier te zetten. Op die manier voer je voortdurend verse lucht aan terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd. Lees ook ons artikel: Hoe en wat, goede ventilatie in huis!

2. Verlucht en ventileer in vochtige ruimtes

Niet alleen vervuilende stoffen, maar ook vocht in huis kan het binnenklimaat aantasten. Vocht in huis is niet enkel nadelig voor je wooncomfort, maar het kan ook aanleiding geven tot bepaalde gezondheidsklachten en schimmelgroei. Bovendien overleeft huisstofmijt goed in een vochtig klimaat. Huisstofmijt kan vervelende allergische reacties veroorzaken. Daarom is het ontzettend belangrijk om de meest vochtige ruimtes in huis, zoals je badkamer en keuken, voldoende te verluchten en ventileren.

3. Schoonmaken met natuurlijke producten

Om je woning gezonder te maken is het belangrijk dat je grondig schoonmaakt. Alleen zo kan je stof en schimmel in huis voorkomen. Regelmatig afstoffen en stofzuigen is dus een must, ook boven, onder en achter de meubels. In de badkamer is het belangrijk om regelmatig de voegen te checken op schimmels. Voorkomen is beter dan genezen! Gebruik tijdens het schoonmaken zoveel mogelijk natuurlijke producten, die je ofwel zelf maakt of koopt. Andere schoonmaakmiddelen kunnen schadelijke stoffen in huis binnenbrengen.

4. Niet roken in huis

Roken is slecht voor je gezondheid, maar ook voor je woning. Door binnen te roken blijven er een heleboel giftige stoffen in de lucht hangen. Denk niet dat je door het raam open te zetten een groot verschil maakt. Het is beter om te stoppen met roken of om alleen buiten te roken, ver genoeg van open ramen.

5. Veel luchtzuiverende planten

Tegenwoordig is het ontzettend hip om veel groen in huis te hebben. Planten zien er leuk en gezellig uit, maar het belangrijkste is misschien wel dat ze goede schoonmakers zijn. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en geven je schone lucht terug. Door bijvoorbeeld een goudpalm, monstera, sanseveria of klimop in je kamer te zetten, kan je je woning gezonder maken.

6. Koop een luchtreiniger

Een laatste maar niet onbelangrijke tip: om de lucht in huis volledig te optimaliseren, kan je ook een luchtreiniger kopen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we hieronder de beste exemplaren op een rijtje gezet. Met een luchtreiniger ben je immers zeker dat de lucht in huis altijd van topkwaliteit is!

Progenion PR-135UV

Merk: Progenion
Model: PR-135UV
Type reiniging: Ionisator | Koolstoffilter | UV-lichtbehandeling
Vermogen 12 Watt
Kleur zwart
Prijs: € 139,-

 Samsung Cube AX9500 

Merk: Samsung
Model: AX9500 The Cube™ AX47R9080SS
Type reiniging: Koolstoffilter | Hepa-filter
CADR-waarde: 366 m³h
Aanbevolen voor ruimte tot: 47 m²
Vermogen: 35 Watt
Kleur: Zwart
Prijs: € 624,-

Samsung AX5500

Merk: Samsung
Model: AX5500 AX60R5080WD
Type reiniging: Koolstoffilter | Hepa-filter
CADR-waarde: 467 m³h
Aanbevolen voor ruimte tot: 60 m²
Vermogen: 60 Watt
Kleur: Wit
Prijs: € 283,-

Philips AC3829/10 

Merk: Philips
Model: AC3829/10
Type reiniging: Koolstoffilter
CADR-waarde: 300 m³h
Aanbevolen voor ruimte tot: 38 m²
Vermogen: 50 Watt
Kleur: Zwart, Wit
Prijs: € 434,-