Vloer van kurk

Met een vloer van kurk heb je een bijzondere vloer

vloer van kurk

Wil je een houten vloer, dan zijn je keuzes niet beperkt tot een parketvloer of laminaatvloer. Er zijn tegenwoordig genoeg bijzondere mogelijkheden voor het leggen van een vloer van hout. Kurk is daar een voorbeeld van. Een vloer van kurk is helemaal niet nieuw, maar werd lange tijd ook als oubollig gezien. Met de huidige kurksoorten ben je niet meer gebonden aan de klassieke bruine kleur, maar heb je een keuze uit verschillende kleuren kurkvloeren. Hierdoor is een kurken vloer tegenwoordig passend in vrijwel elk interieur. Daarnaast heb je de keuze tussen kurktegels, kurkparket of kurklaminaat. De mogelijkheden van een kurkvloer zijn tegenwoordig dus groot. 

De voordelen van een vloer van kurk

Kurkvloeren stralen niet alleen warmte uit, ze zijn ook warm. Ze houden namelijk warmte vast, zodat je nooit over een koude vloer hoeft te lopen. Kurk is puur natuur en dat is dan ook te zien aan de natuurlijk uitstraling dat een vloer van kurk heeft. Maar er zijn meerdere voordelen aan dit natuurlijke materiaal. Kurk is namelijk bestand tegen vocht. Hierdoor is het ook mogelijk om een kurken vloer te leggen in de badkamer, het toilet en zelfs in een sauna. Omdat kurk wordt gewonnen uit bomen en niet van bomen is kurk 100% natuurvriendelijk. Er hoeven geen bomen voor omgekapt te worden het materiaal heeft, mits het goed onderhouden wordt, een lange levensduur. 

De nadelen van een vloer van kurk

Het grote nadeel van een kurkvloer is dat het gevoelig is voor uv-straling. Na enkele jaren kan de vloer daarom beginnen te verkleuren. Leg je een kurkvloer, dan dien je ook rekening te houden dat je een goede zonwering aanschaft om verkleuring in de toekomst te voorkomen. Over kurk wordt altijd een beschermende laklaag aangebracht. Het is nodig dat de vloer om de zoveel jaar een nieuwe laklaag krijgt om inloopplekken te voorkomen. 

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van een vloer van kurk?

kurkvloer

Een vloer van kurk kan prima zelf gelegd worden. Omdat de vloer in veel gevallen aan de ondervloer verlijmd wordt is een egale ondervloer noodzakelijk. Er zijn tegenwoordig ook kurkvloeren met een kliksysteem, dit maakt het zelf leggen nog gemakkelijker. Vloerverwarming onder een vloer van kurk is heel goed mogelijk, maar niet noodzakelijk. Kurk heeft namelijk zelf heel goede isolerende eigenschappen. Bij te dikke kurkplaten zou het zelfs de warmte tegen kunnen houden. Vloerverwarming is daarom vooral geschikt als het kurk een dikte heeft van maximaal 4 millimeter.