Waarom visgraatvloeren handig zijn en nu zo populair?

Huiseigenaren staan vaak te popelen om hun woning een statement te laten maken, en niets maakt een perfect en tijdloos statement dan visgraatvloeren in een huis. Het is een onderscheidende, handige vloeroplossing die niet voor niets een blijvende indruk achterlaat op gasten.

Visgraatvloeren geven een woning een klassieke uitstraling dankzij het patroon. Traditioneel roept een huis met parketvloeren een stijl op die doet denken aan het klassieke tijdperk. Vandaag de dag roept het meer op dan alleen maar stijl, en huiseigenaren willen deze vloeren graag in hun huis laten leggen. Wat is er dan zo bijzonder aan deze vloer?

De geschiedenis van visgraatvloeren

In de jaren 1600 waren parketvloeren een veelvoorkomend verschijnsel. Deze vloeren werden gemaakt van blokken hout die vaak in een visgraatmotief of visgraatmotief waren gerangschikt. Het plaatsen van deze houten blokken werd met de hand gedaan, een vervelend en traag proces.

Traditionele parketvloeren maken gebruik van kleinere massieve houten blokken in vergelijking met wat nu gebruikt wordt voor visgraatvloeren, maar de overeenkomsten in het ontwerp zijn hetzelfde. Dit maakt het klassiek en waarschijnlijk populair.

Tegenwoordig kun je parketvloeren kopen, maar dan wel in de vorm van een technische vloer. Met andere woorden, je kiest een vooraf ontworpen vloer die lijkt op de 17e eeuwse massieve handgemaakte parketvloer, maar met een (visgraat) ontwerp naar keuze dat aan al je vloerbehoeften voldoet.

Voordelen van visgraatvloeren

Er zijn geen grenzen aan de visgraatvloerdessins en -patronen die je voor je huis kunt kiezen. Waarom zou je dit type vloer dan toch overwegen? Wat maakt het zo populair onder huiseigenaren?

Het fysieke uiterlijk van dit type vloer geeft het een voorsprong op andere vloeren, omdat het een klassiek en tijdloos patroon oplevert dat de kamers aanvult (aantrekt). Dus ja, je kunt je huis een meer stoere uitstraling geven die past bij de smaak, stijl en uitstraling van je huis door gebruik te maken van de visgraat/graatmotieven.

Een ander voordeel van visgraatvloeren is dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn, omdat je er alleen maar vuil van afveegt en gemorst materiaal wegveegt. Net als andere vloeren zijn ze ontworpen met kernlagen die de vloer beschermen tegen vlekken of het absorberen van gemorst materiaal.

Dit type vloer is slijtvast. Hij gaat jaren mee, zolang hij maar goed wordt onderhouden door routinematige schoonmaakbeurten en (eventuele) reparaties als dat nodig is. Het is niet ongewoon dat houten vloeren tientallen jaren meegaan. Ze zijn net zo duurzaam als het volgende stuk massief hardhout.

Als je wilt dat kamers een klassieke stijl behouden en de juiste proporties behouden, vooral lange en smalle gangen, zullen de houten vloeren met visgraatmotief je stijl en doelstelling gemakkelijk bereiken. Het wordt door veel huiseigenaren beschouwd als de ideale vloeroplossing voor een modern, chique en tijdloos gevoel dat hen terug in de tijd brengt, in de 17e eeuw.

Laminaat visgraat

Een van de populairste materialen in visgraatvloeren is tegenwoordig laminaat. Laminaat heeft een geweldige uitstraling en kan in sommige gevallen worden verward met een echte houten vloer. Het is een goedkopere oplossing, terwijl het toch een bepaalde uitstraling heeft die alleen een visgraatvloer je kan geven. Het laminaat is meestal hetzelfde als een gewone laminaatvloer, alleen gemaakt met verschillende verbindingen zodat de planken in een visgraatmotief geplaatst kunnen worden.

PVC visgraatmotief

Naast de mogelijkheden van laminaatvloeren is PVC ook heel populair geworden in visgraatmotieven. Vaak goedkoper dan een laminaatvloer en zeker goedkoper dan een echte houten vloer, is PVC een goede betaalbare optie voor mensen die liever een visgraatmotief hebben.

Voor sommige mensen is een echte houten vloer gewoon geen optie, vanwege het budget of de beperkingen van hun huis (denk aan bepaalde appartementen die geen echte houten vloer kunnen hebben). Voor deze situaties is het hebben van de mogelijkheid om te kiezen voor een laminaat of PVC visgraatvloer de perfecte oplossing.