Welke rolluiken bestaan er voor je woning? Dit zijn de belangrijkste types!

rolluiken bestaan er voor je woning

Naast het interieur is ook de buitenkant van je woning belangrijk. Door je woning van rolluiken te voorzien, geniet je van veel voordelen. Rolluiken zijn niet alleen een mooie toevoeging aan je woning, ze zijn ook ideaal als zonwering. Ze zorgen ervoor dat je woning fris blijft in de zomer en warm blijft in de winter. Bovendien helpen rolluiken omgevingsgeluid dempen en helpen ze inbrekers buiten houden. Tegenwoordig vind je rolluiken in allerlei kleuren, maten en soorten. Op het eerste zicht lijken ze misschien allemaal hetzelfde, maar toch zijn er grote verschillen. Welke rolluiken bestaan er voor je woning? Wij zetten de belangrijkste types op een rijtje voor je!

1. Luchtdichte inbouwrolluiken

De eerste gekende soort inbouwrolluiken zijn bedoeld voor de energiebewuste nieuwbouwers. Ieder jaar verstrengt de energieprestatieregelgeving van een woning waardoor steeds meer (ver)bouwers meteen goed willen investeren zodat ze energiebewuster kunnen leven. Luchtdicht bouwen speelt daarbij een belangrijke rol. Met zulke inbouwrolluiken kunnen ook luchtdicht gebouwde woningen van rolluiken worden voorzien. Een aanrader voor wie BEN (bijna-energieneutraal) of passief wil bouwen, of voor wie gewoon het nieuwste snufje wil op vlak van rolluiken. 

2. Voorzetrolluiken

Een tweede mogelijkheid zijn voorzetrolluiken. Deze rolluiken zijn ideaal voor mensen die rolluiken willen installeren zonder de ramen te vervangen. Voorzetrolluiken worden buitenshuis in een kast tegen de gevel aangebracht. Ze staan bekend om hun snelle plaatsing, een minimum aan breekwerken en tal van keuzemogelijkheden.

3. Opbouwrolluiken

Als je toch iets meer wil doen dan alleen een rolluik op een gevel plaatsen, dan kan je ervoor kiezen om opbouwrolluiken te plaatsen. Opbouwrolluiken worden altijd geïnstalleerd in combinatie met buitenschrijnwerk. Dus als dat aan vervanging toe is, dan is dat het ideale moment om de opbouwrolluiken te installeren. Het raam of de deur vormen daarbij één geheel met de rolluik, gezien de kasten van het rolluik op het raam of de deur worden geplaatst. Naast de luchtdichte inbouwrolluiken is dit rolluiksysteem het meest discrete en performante op de markt dankzij de kleine oprolling in een voorgeïsoleerde kast. 

4. Opbouwrolluik met ventilatie

Wil je graag nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook kiezen voor een opbouwrolluik met ventilatie, perfect voor wie hun buitenschrijnwerk EPB-conform willen vervangen. Dit all-in-one opbouwsysteem combineert natuurlijke ventilatie met een rolluik. De zelfregelende ventilatieroosters zijn buitenshuis volledig onzichtbaar en blijven zelfs met een gesloten rolluikblad ventileren. 

Wil je graag rolluiken bestellen? Dan kan je kiezen voor rolluiken met handmatige bediening, elektrische rolluiken of rolluik met afstandsbediening. Welk rolluik je kiest is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.