Woonkamer uitbouwen? Dit zijn de voordelen

woonkamer aanbouwen

Veel Nederlandse huizen hebben een bescheiden woonkamer, waardoor je op den duur kunt verlangen naar meer ruimte. Met een aanbouw maak je jouw woonkamer een stuk ruimer en vaak ook lichter. Er komt wel veel kijken bij het uitbouwen van de woonkamer. Wij vertellen je graag meer zodat jij een mooie uitbouw aan de woonkamer kan (laten) maken.

Voordelen van een uitbouw

Door de woonkamer uit te bouwen creëer je meer ruimte in huis zonder dat je hoeft te verhuizen. Dit is erg prettig als je blij bent met je huidige woning, maar deze toch wat meer aan je eigen wensen en behoeften aan wilt passen. Bijvoorbeeld wanneer je droomt van een grote eethoek. Wanneer je het huis later gaat verkopen profiteer je bovendien van een hogere waarde. Ook haal je met een uitbouw soms meer licht en zon in huis. Het is niet altijd nodig om een vergunning te hebben voor de uitbouw, maar het kan wel noodzakelijk zijn. Raadpleeg hiervoor de regels van jouw gemeente. Een aanbouw vereist een flinke investering. Je kunt de aanbouw bijvoorbeeld betalen met spaargeld, maar het kan ook mogelijk zijn om deze mee te laten financieren in de huidige hypotheek of om een extra hypotheek af te sluiten. Wanneer je hebt besloten dat je graag een uitbouw laat plaatsen, moet je bepalen of je al dit werk zelf gaat doen of dat je een aannemer inhuurt.

Zelf doen of uitbesteden?

Zeker bij een grotere verbouwing valt het aan te raden om het werk uit te besteden aan een aannemer. Deze zorgt ervoor dat de materialen er komen, dat de vakmensen worden ingeschakeld en dat eventuele vergunningen aangevraagd worden. Je kunt dit ook zelf op je nemen en zelf de verschillende vaklui aansturen en controleren, maar dan moet je hier wel de tijd en de kennis voor hebben. Ook kan het zijn dat de verbouwing langer duurt wanneer je al het werk zelf overziet. Een aannemer doet dit namelijk dagelijks en werkt hierdoor vaak zeer efficiënt. Hoe lang een verbouwing duurt, hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van het project, het gebruikte materiaal en de gemaakte afspraken. Aannemers werken met offertes waarin zij een schatting kunnen maken hoelang de werkzaamheden gaan duren en, niet onbelangrijk, wat de kosten zijn. 

Vooraf verzekeren

Het valt aan te raden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, voor het geval er een conflict ontstaat na het plaatsen van de aanbouw. De aannemer is in dit geval namelijk aansprakelijk voor de schade, maar het is makkelijker om in je recht te staan dan je recht ook te krijgen. Bedenk je ook dat je alleen aanspraak kunt maken op rechtsbijstand vanuit zo’n verzekering als het conflict nog niet speelde ten tijde van het afsluiten van deze verzekering.