juiste-led-spots

De ontwikkeling van een LED spot is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Waar het licht in het begin vooral erg sterk en sfeerloos was, kunnen we tegenwoordig bijna elk licht met LED nabootsen. Tegenwoordig hangt het kiezen van de juiste LED inbouwspots af van een aantal technische factoren, maar ook van je persoonlijke stijl en smaak. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het installeren van nieuwe LED Inbouwspots. Ook leggen we uit hoe verschillende soorten LEDs kunnen bijdragen aan de sfeer in de ruimte.

Kies de juiste maat spot

Met zoveel verschillende soorten en maten LED spots, is het niet altijd even makkelijk om de juiste maat spot te kiezen. Ongeacht of je nieuwe LED spots wil monteren of vervangen in je ruimte, moet je rekening houden met de grootte van het zaagmaat en de inbouwdiepte. Het is natuurlijk  belangrijk dat je de juiste maat spots koopt wanneer je je verlichting verwisselt. Houdt daarom bij het kiezen van de juiste spot rekening met de grootte van het bestaande zaagmaat en de inbouwdiepte. 

De juiste diameter

Het zaagmaat is het gat in je plafond waar oude spots of lampen in zaten of inzitten en waar je nieuwe LED inbouwspots in wilt monteren. Het is belangrijk om de diameter van dit zaagmaat te meten en in millimeters ergens op te schrijven, zodat je zeker de juiste LED spots koopt. Je kiest de juiste spot voor het zaagmaat door rekening te houden met de volledige diameter en de zaagmaat van de spot. De zaagmaat is het gedeelte van de spot dat je in je plafond klemt. De volledige diameter van de spot is de doorsnede van de spot plus de armatuur om het spotje heen. Kies een spot waarvan de zaagmaat hetzelfde of kleiner is dan de diameter van je zaagmaat, en waarvan de volledige diameter van de spot minstens 4 millimeter groter is dan dat zaagmaat. 

Meet de inbouwdiepte van bestaande spots op

De inbouwdiepte is de hoogte van de LED. Om deze voor je spotjes te bepalen, tel je de dikte van het verlaagde plafond en de ruimte tussen je verlaagde plafond en het echte plafond bij elkaar op. Het voordeel van LED spotjes is dat ze, in tegenstelling tot halogeen lampen, niet warm worden. We raden aan om tussen het spotje en het echte plafond toch minimaal 2 millimeter speling te hebben.

Veel ruimte tussen echt plafond en verlaagd plafond

Wanneer er veel plek is tussen het verlaagde plafond en het echte plafond kun je een LED inbouwspot met zowel losse als geïntegreerde trafo/driver kiezen. Een trafo is maximaal 20 millimeter hoog en komt tussen je verlaagd plafond en echte plafond te liggen. Zorg ook hier dat je 2 millimeter speling houdt. 

Door Interieur