Met deze tips verliest je kerstboom minder naalden

Een stralende kerstboom is onmisbaar om de gezelligheid van Kerst in huis te halen. Met een kunstkerstboom is niets mis, maar een echte kerstboom blijft toch wel het mooist. Echter heeft een echte kerstboom wel wat onderhoud nodig. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten en voorkomen dat hij al zijn naalden verliest. Daarom delen we in dit artikel tips waardoor je kerstboom minder naalden verliest en langer mooi blijft.

1. Kies de juiste kerstboom

Je kerstboom langer mooi houden? Dat begint al bij het kiezen van de juiste boom. Een handige tip is om altijd even aan de takken en naalden te voelen als je een boom gaat kopen. De naalden mogen niet broos aanvoelen of afbreken wanneer je ze aanraakt. Ze moeten juist terugveren als je de takken buigt. 

2. Vervoer de boom voorzichtig

Heb je de juiste kerstboom gevonden? Check! De volgende stap is om de boom voorzichtig te vervoeren. Wanneer de boom te veel door elkaar wordt geschud, zal hij minder lang mooi blijven. Door de boom lokaal te kopen, bijvoorbeeld bij een kweker in jouw buurt, voorkom je dat het transport te lang duurt.

3. Kies een kerstboom met kluit

Er worden veel kerstbomen met kluit verkocht. Dit heeft twee grote voordelen: je kunt de boom later in de tuin planten én hij blijft langer groen. Een boom zonder kluit kan vrijwel geen water opnemen en zal binnen drie weken volledig uitgedroogd zijn.

4. Plaats hem in de juiste pot

Heb je een boom met kluit? Dan is het belangrijk dat je hem in de juiste pot zet. Bij voorkeur een pot die groot genoeg is en onderaan gaatjes heeft. Op die manier kan het water in de aarde goed worden afgevoerd. Snijd daarnaast zeker niets van de kluit af. De buitenste laag van de stam neemt namelijk het meeste water op. Achteraf kan je er een mooie sierpot rond zetten of een simpel bordje of schaaltje voorzien om het water op te vangen.

kerstboom minder naalden laten verliezen

5. Laat je kerstboom acclimatiseren

Wanneer je met je boom thuiskomt, plaats hem dan eerst een nachtje in een koele ruimte zoals de kelder, schuur of garage. Zo kan hij alvast wennen aan het temperatuurverschil, alvorens je hem in je warme woonkamer zet.

6. Geef je boom regelmatig water

Hoe onderhoud je een echte kerstboom? Hoe vaak moet je kerstboom water geven? Een dennenboom heeft water nodig, net als alle andere bloemen en planten. Je kunt je boom dus langer mooi houden door hem iedere dag genoeg water te geven. Als je een boom zonder kluit hebt, kan je hem het best in een speciale kerstboomhouder plaatsen. Zaag in dat geval het onderste stuk van de boom af, zodat de stam gemakkelijker water kan opnemen. 

7. Zet de kerstboom op de juiste plek

Wanneer je jouw boom een plekje in de woonkamer geeft, hou je best rekening met een aantal zaken. Zet de boom bijvoorbeeld niet vlak naast de verwarming want daarvan zal hij uitdrogen. Zet de boom niet in de tocht want ook dat doet hem niet veel goeds. De beste plaats voor een echte kerstboom is een koele en voldoende verlichte ruimte, maar niet in direct zonlicht.

Plaats de boom niet in de keuken want daar rijpt fruit. De stoffen die hierbij vrijkomen, kunnen ervoor zorgen dat de boom ook gaat rijpen en dat moet je vermijden.

8. Let op met kerstdecoratie

Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om op te letten met decoratie. Nepsneeuw is niet zo’n goed idee. Daarnaast gebruik je beter energiebesparende verlichting zoals led kerstverlichting zodat de boom niet te warm wordt.

zo verliest je kerstboom minder naalden

Meer tips voor de kerstboom:

Kerst woonaccessoires

Besparen op kerstverlichting: zo doe je dat!

Zo kan je jouw hond of kat uit de kerstboom houden