4 voordelen van een luchtbevochtiger in huis

luchtbevochtiger in huis

Heb jij last van een droge huid, droge ogen, gebarsten lippen, hoofdpijn en/of concentratieproblemen? Dan kan een te lage luchtvochtigheid in huis wel eens de oorzaak  van je klachten zijn. De ideale vochtigheidsgraad in huis ligt tussen de veertig en zestig procent. Echter hebben de meeste mensen geen idee van hoe het met de luchtkwaliteit in huis gesteld is. Je kunt dit meten met een hygrometer, een toestelletje dat je makkelijk online of bij een doe-het-zelf zaak kunt vinden. Als de luchtvochtigheid te laag is, dan kan je dit eenvoudig oplossen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger in huis brengt heel wat voordelen met zich mee. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje voor je!

Een luchtbevochtiger biedt de meeste voordelen in de winter. In het najaar staat de verwarming continu aan en kan je niet zo vaak het raam openzetten om te verluchten. Maar ook in de zomer kan je genieten van de voordelen. Zo trekt een airco ook vocht uit de lucht. Dat heb je wellicht al gemerkt in de auto of op kantoor als je last hebt van droge ogen, vermoeidheid of concentratieproblemen. Bij sommige airco’s kan je de luchtvochtigheidsgraad instellen. Als dat niet het geval is, dan kan je een luchtbevochtiger kopen

1. Een luchtbevochtiger zorgt voor een goede nachtrust

Eén van de belangrijkste voordelen van een luchtbevochtiger in huis is een goede nachtrust. In de slaapkamer wordt immers veel tijd doorgebracht. Een te droge lucht in slaapkamer kan voor irritatie van de luchtwegen of een droge neus zorgen. Hierdoor slaap je minder goed en kan je zelfs snurken. Heb jij één of meerdere van deze klachten? Check dan zeker eens de luchtvochtigheid in je slaapkamer!

2. Een luchtbevochtiger in huis is goed voor je gezondheid

Ben jij iemand die snel een verkoudheid te pakken heeft? Heb jij vaak last van een droge neus of korstjes in je neus? Heb je problemen met je sinussen? Ook in deze gevallen kan een luchtbevochtiger de oplossing zijn. Dit toestel helpt trouwens ook om verschillende symptomen van een verkoudheid te verzachten. Als je denkt dat alleen vitamine C hierbij helpt, dan heb je het mis. Ook een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk om je weerstand op peil te houden.

3. Zorgt voor gezond haar en een gezonde huid

Ook als je last hebt van een droge, trekkerige huid en gebarsten lippen, kan een luchtbevochtiger een oplossing zijn. Zelfs je haar wordt er mooi van. Van een te droge lucht in huis kan je haar er namelijk droog en dof uitzien. Ook heb je meer last van gespleten haarpunten. Heb jij één van deze klachten? Loop dan niet meteen naar de drogist om verzorgingsproducten te kopen, maar kijk eerst de luchtvochtigheid in huis eens na.

4. Goed voor je kamerplanten

Tenslotte hebben ook je planten een wat vochtigere lucht nodig. De meeste van je kamerplanten zullen je dankbaar zijn als je een luchtbevochtiger in huis haalt. Hierdoor zullen ze langer overleven dan in een te droge lucht. Hier vind je nog 5 tips om je kamerplanten de zomer door te helpen!

Let op: Ook een té hoge luchtvochtigheid is niet goed voor je. Het kan schimmel in huis veroorzaken of ademhalingsproblemen erger maken. Een luchtbevochtiger kan geen medicatie of een medische behandeling vervangen. Bij medische klachten raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts.