Je interieur winterklaar maken: 10 tips

Kerst komt steeds dichterbij en dat betekent ook dat de winter eraan komt. Dit is het ideale moment om je interieur te veranderen! In de winter maak je je huis toch graag iets knusser en warmer. We gaan voor een gezellig interieur waarin je je lekker op je gemak voelt en je dat heerlijke thuisgevoel geeft, ook al is het buiten guur en koud. Met onderstaande tips maak je je interieur winterklaar!

1. Interieur winterklaar maken: doe een najaarsschoonmaak

Begin de winter met een schone lei door een najaarsschoonmaak in te plannen. Je ziet er misschien tegenop, maar wat kan je anders doen als het buiten stort van de regen? Door je huis eens flink op te ruimen, krijg je rust in je hoofd. Daarnaast komt er een hoop ruimte vrij die je vervolgens weer kunt opvullen met nieuwe woonaccessoires. Alleen maar leuk, toch?

2. Verlucht je huis

In de winter wordt de lucht in huis heel droog. Niet alleen door de verwarming die volle bak draait, maar ook doordat de kachel vaker brandt. Je kunt natuurlijk een luchtbevochtiger kopen of bakjes water aan de verwarming hangen. Maar je kunt ook gewoon een paar keer per week de deuren en ramen openzetten zodat de droge lucht plaats kan maken voor frisse, vochtige buitenlucht. 

3. Winters interieur: kies voor warme kleuren

Je interieur winterklaar maken? Dat doe je door warme kleuren toe te voegen aan je interieur. Het zal je verbazen hoeveel mensen zowel in de zomer als in de winter hetzelfde kleurenpalet in huis hebben. Om je interieur gezellig te maken, kies je voor warme kleuren zoals bordeauxrood, donkergroen of aardetinten zoals bruin en oranje. Ook ‘oude’ kleuren zoals oudroze of oudblauw staan warm in een winters interieur. Je kunt deze warme kleuren terug laten komen op de muren, in je meubels en woonaccessoires.

4. Speel met patronen

Niet alleen warme kleuren zijn helemaal hot in de winter, ook donkere patronen maken je interieur een stuk spannender. Denk aan een donkere bloemenprint of verschillende prints op sierkussens. Heb je wat meer lef? Ga dan voor een chique panterprint! Ook deze prints kan je verwerken op de muren, in meubels en decoratie.

5. Haal dierenvachten in huis

Ook door (nep)bont toe te voegen aan je interieur maak je de ruimte binnen no time klaar voor de winter. Een schapenvacht ziet er niet alleen chic uit, maar is ook heerlijk zacht aan je voeten. Gooi de dierenvachten over je banken, stoelen of je bed heen voor een knus en warm resultaat.

6. Vervang de lampen(kappen)

Hangen er nu nog lichtkleurige lampen(kappen) in huis? Dan is het hoog tijd om deze te vervangen voor donkere varianten. Zo wordt het licht dat de lamp afgeeft, iets warmer. Hierdoor oogt het geheel meteen iets knusser en warmer, ideaal voor de winter.

7. Ga voor donkere gordijnen

Hetzelfde geldt voor je gordijnen. Hangen er nu nog lichte, zomerse gordijnen aan je ramen? Vervang deze voor donkere, zwarte varianten om de winter in huis te halen. Donkere gordijnen brengen warmte in huis, houden de koude beter buiten én zien er stijlvol uit.

8. Leg overlappende vloerkleden neer

In de winter trek je laagjes kleding aan. Waarom zou je niet hetzelfde doen met vloerkleden? Overlappende vloerkleden geven een speelse knipoog aan je interieur en het staat nog chic ook. Ga bijvoorbeeld voor vintage vloerkleden voor de klassieke uitstraling!

9. Kies voor fluweel

Fluweel in het interieur is helemaal hot, zeker in de winter! Fluweel ziet er niet alleen prachtig en stijlvol uit, de fijne zachte stof is ook nog eens lekker comfortabel tijdens de koude wintermaanden. Kies je voor een fluwelen bank, fluwelen eetkamerstoelen of fluwelen kussens? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Hoe meer fluweel, hoe beter!

10. Werk af met gouden details

Tenslotte mogen gouden details niet ontbreken in een winters interieur. Goud in het interieur zorgt sowieso voor warmte. Door bijvoorbeeld een gouden spiegel, gouden fotolijstjes of kandelaars neer te zetten, krijgt je interieur een mooie upgrade. Goud ziet er chic, warm en rijk uit. Kortom, alles wat je in een winters interieur nodig hebt!