Tips voor een nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer is een flinke investering. Op financieel gebied, maar ook als je bekijkt hoeveel tijd het plaatsen van een nieuwe badkamer in beslag neemt. Dan hebben we de overlast nog niet eens meegerekend. De meeste mensen kiezen dan ook hooguit een of enkele malen in hun leven voor een nieuwe badkamer. Bij grote beslissingen als deze is het dan ook zaak om vooraf goed na te denken over wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij aan zaken als het besteedbare budget, je eigen smaak en de veiligheid in deze ruimte.

badkamer tips

Stel een budget vast

Voordat je begint met de verbouwing is het belangrijk om voor jezelf in kaart te hebben gebracht hoeveel je te besteden hebt. Houd met het kiezen van materialen, het bad of de douchecabine, verlichting en al het andere dat nodig is voor het inrichten van dit vertrek rekening met het feit dat sommige zaken wat duurder uit kunnen vallen dan je had verwacht. Zorg daarom dat er ruimte is om 10 tot 20% meer te besteden dan je begroting aangeeft. Je kunt aan het eind van de rit immers beter nog wat geld overhouden dan dat je een badkamer hebt die niet af is.

Kijk goed naar de aanwezige ruimte en de indeling

Je kunt zo je ideeën hebben om je badkamer op de voor jouw ideale manier in te richten, maar is dit ook mogelijk met de ruimte die er is? Voor veel mensen is comfort een belangrijk punt wanneer het de badkamer betreft. Past een ligbad in jouw badkamer? En zo ja, neemt dit dan niet zoveel ruimte in beslag dat je wordt beperkt in je bewegingsvrijheid? Dit soort dingen kunnen, zeker op de langere termijn, tot ergernissen leiden. Is een bad het dan wel waard of is een keuze uit diverse fijne douchecabines dan misschien toch een beter idee?

Veiligheid in de badkamer

In de badkamer heb je veel te maken met vocht en natte vloeren, die erg glad kunnen worden. Het is daarom verstandig om bij het bouwen van een nieuwe badkamer hier al rekening mee te houden. Denk aan de gladde ondergronden in douchecabines of zeepresten in baden die een glijpartij kunnen veroorzaken. Het is daarom aan te raden om direct te investeren in producten als antislipartikelen, handgrepen om veilig uit bad te kunnen stappen en een lage instap om de douche veilig te kunnen betreden.

Voorkom schimmel door goede ventilatie

De badkamer is, door de grote hoeveelheid vocht, een van de plaatsen in huis waar schimmelvorming vaak voorkomt. De aanblik van schimmel is onprettig en daarnaast zijn schimmels ook nog eens slecht voor de gezondheid. Eenmaal ontstane schimmels zijn over het algemeen lastig te verwijderen zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Door bij de bouw van je badkamer te investeren in een goed ventilatiesysteem, verklein je de kans op zwarte schimmel aanzienlijk.